Analfabeten en functioneel analfabeten

image_pdfimage_print
nbb_foto_649178_455x650 (455x650)

Ongeveer tien procent van de mensen in Nederland kan niet of kan slecht lezen. De laatste groep wordt functioneel analfabeten genoemd. Bijsluiters en ander schriftelijk voorlichtingsmateriaal zijn voor hen veel te moeilijk. De meeste (functioneel) analfabeten zullen u echter niet zomaar vertellen dat ze niet kunnen lezen.

Hulpmiddelen

  • De KNMP heeft op haar site uitgebreide informatie met materialen om functioneel analfabeten te herkennen en te helpen. Bekijk de pagina ‘Laaggeletterdheid’. Zeer nuttig hierop is de Herkenningswijzer laaggeletterdheid.
  • Van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) is de site Bijsluiter in Beeld. Hiermee kunt u voor elke individuele patiënt pictogrammen uitzoeken en deze uitprinten, zodat u ze vervolgens mondeling kunt toelichten. Een toelichting  is altijd nodig bij pictogrammen. De pictogrammen zijn voor de patiënt dan een reminder.
  • Pharos beheert een website met veel informatie over laaggeletterdheid, zoals informatie over gesprekstechnieken. Pharos biedt ook een training ‘Effectief communiceren met laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden’.
  • Stichting Kijksluiter maakt animatievideo’s, waarin de belangrijkste informatie van de bijsluiter mondeling wordt toegelicht.

Artikelen en verhalen